آنچه به عنوان حماسه در انتخابات ریاستجمهوری رخ داد نکتهای بود که کشورهای غربی را نیز به حیرت وادار کرد. مشارکت بالای مردم در انتخابات در حالی روی داد که کمتر تحلیلگری را میشد پیدا کرد که با حجم گسترده تخریب رسانههای ضدانقلاب و غربی علیه ایران بتواند پیشبینی این روزها را بکند. اتفاقی که رهبر معظم انقلاب از آن با عنوان «حماسه» یاد کردند.
تکرار این حماسهها در پهنه سیاست ایران نیازمند بازبینی دلایل وقوع و تقویت زمینههای آن دارد و گرنه «حماسهها» صرفا در حد یک حادثه میمانند و باید به جای تکرار آنها در انتظار «اتفاقات» ماند.
در روزهای بعد از انتخابات کارشناسان بسیاری به بازخوانی دلایل حضور گسترده مردم در انتخابات پرداختند. تهران امروز هم کوشیده ضمن بازخوانی دلایل حضور گسترده مردم در انتخابات- که در نوع خود حتی در جهان هم بیسابقه است- در گفتوگو با کارشناسان راهبردی برای آینده بیابد.
**نقش رهبری در انسجام ملی
بافت مذهبی جامعه ایران، نخستین عاملی است که مورد تایید هر محقق آشنا بهخصوصیات مردم در رابطه با علل میزان مشارکت در انتخابات قرار میگیرد. از آنجا که حضور در انتخابات پس از پیروزی انقلاب اسلامی همواره به عنوان یک تکلیف شرعی از سوی علما و مراجع جهت حفظ و ثبات نظام جمهوری اسلامی عنوان شده است، پرواضح است که آحاد مردم، حضور در انتخابات را بر خود واجب دانسته و سعی در حضور پرشورتر در آن داشته باشند.
احمد کریمی اصفهانی، دبیر کل جامعه اصناف معتقد است، که کشور ما کشوری اسلامی است و در راس قانون ما اصل ولی فقیه وجود دارد.وی به تهران امروز میگوید: «رهبر معظم انقلاب در سخنان خود در نوروز امسال نکته مهمی را بیان کردند.ایشان تاکید کردند همه گروهها با همه عقاید باید در انتخابات حضور داشته باشند.
این نکته مهمی بود تا همه جناحها در این انتخابات حضور داشته باشند. مقام معظم رهبری همچنین به اینکه برخی ممکن است با نظام مشکلاتی داشته باشند اما اگر کشور خود را دوست دارند در این انتخابات شرکت کنند اشاره داشتهاند و این بیان صادقانه بسیاری را جذب کرد تا حضور مشارکت جویانهای داشته باشند.البته این گفته در خود حرف مهمی داشت وآن اینکه با حضور مردم دشمنان نظام عقب خواهند نشست.»وی یادآور میشود: «همان کسانیکه ادعا میکردند انتخابات در ایران دستوری است بعد از 24 خرداد اذعان کردند که دموکراتترین انتخابات را در ایران شاهد بودهاند.»
**وطن دوستی با طعم مقبولیت سیاسی
علت قابل تامل آن است که،مردم خود را با دولت و حکومت بیگانه ندانسته و ضمن اعتقاد به این باور که نظام جمهوری اسلامی برخاسته از مردم است، خود را نیز همواره در این نظام شریک میدانند. حسن بیادی، سخنگوی جبهه ایستادگی در گفتوگو با تهرانامروز ضمن تاکید بر این مسئله، گفت: «مردم ایران مردمی خداپرست و دین باورو وطن دوست هستند. در تمام طول تاریخ با تمام نارضایتیهایی که داشتند یا شرایط دشواری که پشت سر گذاشتند هرگز وطنفروشی نکردهاند.بعد از پیروزی انقلاب مردم با نظامی مواجه بودند که هم مردمی بود و هم دینی و این سبب شده است در تمام سالهای سخت جنگ و سازندگی پس ازآن و درتمام سالهای گذشته حامی مسئولان کشور خود باشند.»
بیادی با بیان اینکه مردم به هرحال نارضایتیهایی از وضع موجود داشتند ولی هرگز به معنای این نبوده است که نسبت به مسائل بیاعتنا باشند گفت: «مردم در انتخابات در واقع حضور توفندهای داشتند. تفسیرهای انجام شده در رسانهها بیگانه، ریشه درستی نداشت و در واقع باید گفت،ابزارهای نظرسنجی عوض شده است و شناخت از سیستمهای رفتاری مردم ایران به درستی انجام نشده بود. کارشناسان خارجی باید میدانستند،مردم این نارضایتی را یک مسئله درون خانوادگی میدانستند برای همین دست به انتخاب زدند تا رویکرد به مسائل عوض شود.»
کریمی اصفهانی،در همین خصوص بیشترین علت حضور حداکثری را هوشیاری مردم از وضع موجود ایران در عرصه بینالملل و فشارهایی که استکبار به ایران وارد کرده است میداند. وی میگوید: «همه عقلا متوجهاند که استکبار همه جور فشار وارد میکند و ملت ایران میداند فقط با پایمردی میتواند نگاه طماعانه آنها را ازبین ببرد و این محقق نخواهد شد مگر با حضور حداکثری در انتخابات و اعلام حمایت از حکومت و نظام و کشور خود.»
**نقش نامزدهای انتخابات
یکی دیگر از دلایلی که میتوان برای مشارکت حداکثری مردم در انتخابات متصور شد حضور همه گروهها و جریانهای سیاسی در انتخابات است.نقشی که به نوعی وابسته به شورای نگهبان و تایید صلاحیتها از سوی این نهاد است.بیادی با اشاره به اهمیت حضور همه جریانها و تاثیر آن در مشارکت حداکثری مردم میگوید: «در واقع مشارکت بالا فقط به علت وجود یک پارامتر یعنی مردم نبود بلکه نامزدهای گروههای مختلف هم تاثیر بسزایی در شکل گیری حماسه ومشارکت حداکثری داشتند.نامزدهای انتخاباتی با مطالبی که مطرح کردند و توقعاتی که به وجودآوردند و آگاهی بخشی که داشتند و همچنین طیف هواداران آنها با فضایی که به وجودآوردن در ایجاد این فضا تاثیر گذار بودند.»
احمد کریمی اصفهانی، دبیر کل جامعه اصناف به نقش داوطلبان عدم احراز صلاحیت شده نیز اشاره دارد وبه تهران امروز میگوید: «درست است که آیتالله هاشمی احراز صلاحیت نشدند اما خودایشان پیش از این به ناتوانی جسمی خود اشاره کرده بودند و در نهایت هم، برخورد وی پس از تصمیم شورای نگهبان،به گونهای بود که عصبانیتی را در بین طرفدارانشان نداشت و البته مردم که منتظر اعلام حمایت او از یک نامزد بودند نهایتا به سمت دکتر روحانی کشیده شدند.»
**تغییر فضای سیاسی
بسیاری از تحلیلگران سیاسی معتقدند یکی از محرکههای اصلی حضور مردم در انتخابات نارضایتی مردم از دولت دهم است و به علت تغییر وضع موجود اقدام به مشارکت کردهاند تا بتوانند کسی را انتخاب کنند که به گفته کریمی اصفهانی، شباهت و وابستگیای به دولتهای نهم و دهم نداشته باشد.آنچه مسلم است وضعیت اقتصادی نابسامان و تنشها و حاشیهسازیهای دولت در کم اقبال شدن دولت کنونی نقش داشته است و این تنها راه و بهترین راه و قانونیترین راه برای ایجاد این تغییر بود.»
منبع: تهران امروز